Mieko Fiskeblogg – Fiske och Fisketips
Allt till havsfiske
www.miekofishing.se/havsfiske
Köp ny havsfiskeutrustning på Miekofishing!
Allt till isfiske
www.miekofishing.se/isfiske
Hitta nya pimpelprylar på Miekofishing!

En sik med betydelse

Fiske » Fiske i Norrland » En sik med betydelse

Denna årstid är min favorit, men det brukar jag säga om nästan alla årstider. Nattkallt ger fantastisk framkomlighet i vår natur både för egen maskin eller med skoter…. Read More »

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor 1Röster medel: 5,00 av 5
Loading...

Denna årstid är min favorit, men det brukar jag säga om nästan alla årstider. Nattkallt ger fantastisk framkomlighet i vår natur både för egen maskin eller med skoter. Allt går fort nu, svanarna kom för några veckor sedan och häromdagen såg jag två tranor passera, snart är isarna borta och en ny säsong startar. Just denna dag var isarna torra, solen värmer men fortfarande minusgrader i skuggan det är vårvinter i norrbotten.

Denna dag färdades jag i älvdalen med skoter och lätt packning på jakt efter några utvalda agnmörtar till kommande ismete efter gädda. Mörtfisket gick skapligt dock inte riktigt så stora som skulle vara optimalt, jag hade satt mig på ett ställe där strömmen gör en kraftig böj för att sedan bromsas upp och rinna vidare så det blir som en grytformation i bottenstrukturen. Det som funkade bäst var en liten mormyska som hängt med mig sedan tonåren och därmed väldigt tunn lina. När mörtfisket stagnerade så flyttade jag mig lite närmare strömmen och provade fiska i mellanvattnet. Mormyskan var lite för lätt i det snabba vattnet och jag såg att strömmen fått grepp om det lätta betet eftersom linan veck av kraftigt i hålet. Jag han inte ens reagera hugg på nappindikatorn så var en fin fisk krokad. Tanken gick direkt till en riktigt fin abborre och efter en stunds hand drillande så skymtade det blankt i hålet, tanken övergick till braxen eller id. När fisken närmar sig så ser jag att det är en fantastiskt fin sik, halvvägs upp på isen så går linan av men jag hinner snabbt klämma fast fisken i hålet för att sedan med säkerhet få upp den på isen.

Sik är ju ingen ovanlighet i många älvar men just i Råneälven så har siken varit på kraftig nedgång över de sista årtiondena. Råneälven har en gång i tiden varit känd för just grova sikar men mindre och mindre lekfisk går upp på hösten och idag är det ovanligt att få just sik på pimpelfiske. Vad denna nedgång beror på kan diskuteras som med många andra arter i älvdalen, men med risk att trampa någon på tårna så är jag övertygad om att det handlar om den mänskliga faktorn och inte lösryckta påståenden om PH värden och andra fiskarters fel. Ett vanligt påstående är att fisket var bättre förr, samtidigt som man berättar om hur mycket leksik man kunde håva och hur stora högar med Lake man kunde lämna på isen efter en fiskekväll utan att se kopplingen till försämrat fiske. Att det fortfarande bedrivs ”bonk” tävlingar på gädda med motivering ”det finns ändå så mycket gädda”. Som tur är har många arrangörer tagit till sig kunskap och forskning och nu finns det endast några få ”bonk” tävlingar kvar, de flesta har övergått till C&R sportfisketävlingar.

Det finns egentligen inte så mycket att diskutera eftersom påståenden faller på eget grepp, ”det var bättre förr”

Denna sik var inte bara riktigt fin, den gav mig en positiv känsla för Råneälven, en älv som mår utomordentligt bra enligt vattenprover samt ett stabilt och bra Ph-värde. Åren går och den gamla generationens fiskare blir naturligt färre, nu börjar min generation sportfiskare bli den gamla, den nya unga sportfiskegenerationen är här nu och där är ekologin och

fiskevård självklarhet.

Som jag tidigare nämnt så är naturen ingen källa för girighet.

/ Pirre Rynbäck – Miekofamily.

Savage Gear 3D Horny Herring 80 13g - Green Flash

Savage Gear 3D Horny Herring 80 13g - Green Flash

SE I WEBBUTIKEN

Flugkast Torrfluga

Flugkast Torrfluga

SE I WEBBUTIKEN

Falcon Havsöringsdrag 15 gr - Silver/Gul

Falcon Havsöringsdrag 15 gr - Silver/Gul

SE I WEBBUTIKEN