Mieko Fiskeblogg – Fiske och Fisketips
Allt till havsfiske
www.miekofishing.se/havsfiske
Köp ny havsfiskeutrustning på Miekofishing!
Allt till isfiske
www.miekofishing.se/isfiske
Hitta nya pimpelprylar på Miekofishing!

Från Gös till Gädda

Fiske » Gäddfiske » Från Gös till Gädda

Hallå folket, länge sedan jag skrev några rader men nu var det dags kände jag. Tills min blogg är färdig så är jag inneboende hos Robbo och gubbarna… Read More »

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor Bli först att betygsätta inlägget!
Loading...

Hallå folket, länge sedan jag skrev några rader men nu var det dags kände jag. Tills min blogg är färdig så är jag inneboende hos Robbo och gubbarna på Mieko.

pickaboo

Som så många redan vet har  jag lagt gösfisket i bagaget. Dels för att jag egentligen ”fiskade sönder” tekniken förra året då jag la oerhört många pass för att förfina denna fiskemetod men också för att jag vill ha fler och större utmaningar. Nu ska jag även vara ärlig och säga att det pelagiska gösfisket i sig faktiskt inte är så svårt. Det viktigaste är för det första att man lär sig tekniken med all utrustning gällande ekolod osv. För det andra så gäller det att ha tid, och återigen tid. Har man tid så kommer de stora fiskarna förr eller senare gapa över ditt bete, oavsett om det är en Sandeel Slug, Westin TwinTeeze eller vad det nu må vara. Något som i och för sig inte skiljer sig från någon annan fiskemetod. Det som däremot urskiljer det pelagiska gösfisket är att tekniken i sig är densamma varje dag, man åker ut på sjön, sänker ner givaren, och börjar stirra blint på lodet efter fisk. En teknik som däremot kräver oerhört mycket tid och engagemang för att lära sig behärska. Missförstå mig inte, jag kan fortfarande tycka att det pelagiska gösfisket är roligt… Men särskilt utmanande finner inte jag det längre…

Fler verkar dela min uppfattning då vi också kan se på olika ”forum” runtom landet, fler och fler profiler väljer att prioritera annat fiske än det pelagiska gösfisket. Med detta sagt så vill jag inte på något sätt underminera det vissa personer älskar att göra och även är jävligt duktiga på, endast påpeka att det längre inte är något för mig…

 

För min del så slutar jag aldrig förundras över fiskarnas beteende och fascineras vid varje fisketillfälle alltid över något. Jag vill hela tiden lära mig och strävar hela tiden efter att bli en bättre sportfiskare. För att bli det så krävs det också att man vidgar sina vyer, vågar och framförallt vill testa nya saker. Jag har fiskat oerhört mycket gädda, jag känner dock att är det någonstans man har allt att lära, så är det just spinnfisket efter gädda – mycket tack vare att det ständigt utvecklas enormt.

Detta år har jag istället fokuserat på gäddan, speciellt spinnfisket i vår fantastiska skärgård. Gäddfisket kan variera enormt från dag till dag , du kan få ändra teknik och fiskemetod flera gånger under en och samma dag.

Fisket längs vår kust med det kristallklara vattnet är något som alltid fascinerat mig. Att kunna se gäddorna från långt håll följa efter betet och i frustration missa de fiskar som gapar efter betet, ibland blir man för ivrig och sliter undan betet innan man ens känt något i änden på linan. Lika ofta kan gäddorna komma som från ingenstans för att inhalera betet precis vid båtkanten. Något jag fick erfara ett antal gånger under ett pass förra veckan. Vindarna måste nog uppmätts till närmare 20m/s och fisket var svårt, vi hade kontakt med oerhört mycket fisk och den nya tekniken ”Slackline fiske” som Tobias Fränstam introducerade för ett tag sedan fick helt plötsligt en ny innebörd…

Min gode vän Tobias Jackteus som förutom att vara en stört duktig gäddfiskare även är en mycket duktig betesbyggare (TJ Baits) var med i båten. Vi skulle fiska ett vatten Tobbe tidigare varit bekant med. Ett av mina mål för året är förutom att ta en skärgårds ++are är att ta två 100cm+ fiskar under ett och samma spinnfiskepass. Något som tamefan är svårare än man tror, ofta är det en eller ett par fiskar som utmärker sig från mängden och lika ofta är det olika fångstmän som drar dem. Tobbe har jag allt att tacka för detta otroliga pass.

”Brorsan fiskar mycket med PigShad, ett bete han haft väldigt mycket kontakter med och som fiskar riktigt bra. Däremot är det ganska klent gummi som inte tål många fiskar innan det måste kureras ordentligt. Det verkar också vara svårt att kroka fisken då den har en ganska bred kropp, trots att det är ett gummibete, med 3st stingers varav en rakt bak på undersidan samt två stycken ditsatta på vardera sida har dock antalet krokade fiskar ökat markant.”

Min brors teori lyder ”Skiter i ifall ett bete kostar 1000:- så länge det fångar stört med fisk” vilket jag kan hålla med om till vis del…

Jag uppnådde mitt mål med råge då jag lyckades klippa tre meterfiskar med måtten 109 – 106 (.5) och 105cm. Ett pass som jag är mer än tillfredsställt med och blickarna riktas redan mot nästa pass då vi utforskar ännu en ny del av skärgården. Tack för en grym dag min bror och Tobbe!

 

Rikard Jonsson

Westin Boss 12 gr - C Mee

Westin Boss 12 gr - C Mee

SE I WEBBUTIKEN

Rapala Minnow Spoon Rattlin 8cm SD

Rapala Minnow Spoon Rattlin 8cm SD

SE I WEBBUTIKEN

Wiggler Viking Herring, 18g, Röd/Svart

Wiggler Viking Herring, 18g, Röd/Svart

SE I WEBBUTIKEN