Mieko Fiskeblogg – Fiske och Fisketips
Allt till havsfiske
www.miekofishing.se/havsfiske
Köp ny havsfiskeutrustning på Miekofishing!
Allt till isfiske
www.miekofishing.se/isfiske
Hitta nya pimpelprylar på Miekofishing!

Grisgäddor från Norrbotten

Fiske » Fiske i Norrland » Grisgäddor från Norrbotten

Jag och Henke har inte alls ismetat särskilt mycket gädda under vintern som har varit. Tillsammans har vi kört två satsningar i vinter, bägge med riktigt goda resultat…. Read More »

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor Bli först att betygsätta inlägget!
Loading...

Jag och Henke har inte alls ismetat särskilt mycket gädda under vintern som har varit. Tillsammans har vi kört två satsningar i vinter, bägge med riktigt goda resultat. Under den första fick Henke gäddor på 11, 12 och 13 kg, samt jag på 7 och 9 kilo. Det var ett galet pass! Men nu ska jag berätta om det andra, som var väldigt sjukt det också. Henriks version läser ni på hans blogg: http://hrfishing.blogspot.se/

Det börjar bli sent på dagen och vi börjar sakta plocka ihop vår utrustning. Vi gör det riktigt långsamt och ineffektivt, bara för att vi verkligen hoppas på att få ett sista hugg. Det var nästan som att vi visste att det var en storgädda som stod och tittade på en av våra mörtar. För då plötsligt händer det. Det fäller och det är min tur att ta hugget. Jag och Henrik fiskar alltid med gemensamma spön då vi ismetar, och tar därför varannan fisk. Vi tycker att det är det mest effektiva sättet och blir mest rättvist i slutändan. Eftersom vi har fiskat länge tillsammans och tänker likadant brukar det flyta på väldigt fint.

Sätter dit ett ordentligt mothugg och känner direkt att det rör sig om en hyfsad fisk, men inte alls så stor som man hoppas på. Men sekunder senare så tar det tvärstopp i mitt försök att pumpa in gäddan. Det suger fast och jag kan inte ens lyfta fisken. Det känns exakt som att jag fastnat i botten. Hinner t.o.m. fråga Henke ”Vad f*n är det som händer, har jag fastnat!?”. Sekunden senare börjar rullen sakta men bestämt mata ut lina. Fisken går iväg med bestämda simtag. Det känns typ som att man har krokat en ubåt. Det här är den sjukaste fajten jag har varit med om, och då har jag drillat ett gäng 10+are från isen.

Gäddan gör några till liknande rusningar innan den är redo att landas. Spänningen är stor. Är fisken verkligen så tung som den känts under fajten? Upp i hålet visar sig en relativt liten gäddskalle, så besvikelsen hinner nästan infinna sig. Men när man ser hur kroppen fyller ut 200 mm-hålet så kommer en helt annan känsla. När jag lyfter upp fisken och lägger den i vår vattenfyllda pulka så blir både jag och Henke helt extas. Det här är den sjukaste gädda vi sett någonsin. Fläskig som aldrig förr! Men hur mycket väger den? Den ser så otroligt kort ut. Men oftast uppfattas fisken som kortare när den är så otroligt grov. Jag själv vågar knappt tro att den väger över 12 kilo, medan Henke är stensäker! Vi mäter fisken till 112 cm, vilket egentligen inte är en särskilt lång gädda. Inte konstigt att man tyckte skallen såg liten ut i hålet. Men när vi väl hänger vågsäcken och gäddan på vågen, vågar jag knappt tro vad som står där på displayen i digitala siffror. Gäddan väger 13,8 kilo vilket innebär ett nytt personbästa för mig, igen! Men det känns inte som att det nya personbästat är grejen, utan själva fiskens sjuka kondition och utseende. Både jag och Henke är helt tagna av gäddan. Det är verkligen vid tillfällen som dessa man hittar tillbaka till sig själv som gäddfiskare, och kan förstå all tid och energi man lägger ner på sitt fiske.

Inte nog med denna praktfisk, så fångade vi faktiskt fler storgäddor med både bättre och sämre kondition. Se bilderna nedan.


10,1 kilo och 104 cm lång.

9,9 kg och 107 cm lång.


9,76 kilo och 99 cm lång.

Real Frog Groda 5,5 cm - Gul/Röd

Real Frog Groda 5,5 cm - Gul/Röd

SE I WEBBUTIKEN

Wiggler Viking Herring, 18g, Silver/Blå

Wiggler Viking Herring, 18g, Silver/Blå

SE I WEBBUTIKEN

Buster Jerk 15 cm - Bloody Perch

Buster Jerk 15 cm - Bloody Perch

SE I WEBBUTIKEN