Mieko Fiskeblogg – Fiske och Fisketips
Allt till havsfiske
www.miekofishing.se/havsfiske
Köp ny havsfiskeutrustning på Miekofishing!
Allt till isfiske
www.miekofishing.se/isfiske
Hitta nya pimpelprylar på Miekofishing!

Helsport Tältkåta

Fiske » Produkter » Helsport Tältkåta
Tältkåta_lavvu

Under den gångna påskhelgen så tog jag med mig Helsport Tältkåta Finnmark som vi vanligtvis har ståendes i butiken. Jag och Henke skulle bege oss upp till Jokkmokksfjällen… Read More »

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor Bli först att betygsätta inlägget!
Loading...

Under den gångna påskhelgen så tog jag med mig Helsport Tältkåta Finnmark som vi vanligtvis har ståendes i butiken. Jag och Henke skulle bege oss upp till Jokkmokksfjällen för att testa på pimpelfiske med tältkåta. Jag var dels oerhört taggad för fisket, men även rätt nyfiken på hurvida Helsport Tältkåta skulle fylla sin funktion. Efter en mils skoterfärd var vi framme vid den lilla harrsjön som vi skulle övernatta vid. Som man hört många erfarna fjällvandrare säga, så ska man alltid sätta upp tältet direkt. Vi följde regelboken och satte igång direkt. Henke greppade tag om spaden för att gräva sig ner till marken, där tältkåtan skulle placeras. Under tiden begav jag mig till skogslandet och samlade ved, inför matlagningen och till nattens värmekälla, nämligen lättviktskaminen som vi tagit med oss.

Tältkåta_lavvu

Tältkåtan nedgrävd i den djupa snön

När Henke grävt en stor grop i den dryga meterdjupa snön så täckte vi botten med granris, dels för att göra det mjukt och bekvämt, men även för att hålla väta borta. Vi smäller sedan upp tältkåtan som bara tar några minuter när man är två man. Ett par renskinn över tältkåtans golv isolerar riktigt bra och ger en härlig vildmarkskänsla. Det fina med tältkåtans golv är att det kan öppnas, så man kan ställa kaminen i mitten intill tältets mittpinne. Röret bygger man upp med små delar och vid toppen av tältkåtan fäster man ett extra rör runtom rökröret för att förhindra tältkåtans tyg att röra vid det varma röret. Högst upp på röret placerar man gnistfångaren som förhindrar att gnistor landar på tältdukens yttersida och orsakar hål. Ett oerhört säkert och genomtänkt tält, minst sagt.

När allt var på plats så var det dags för fiske. En sån här historia skulle kunna bli hur lång som helst. Vill ni läsa mer om harrfisket, så kan ni besöka Isfiske Norrland. Jag kan dock avslöja att vi landade fyra nya personbästa och två harrar över reg.

Efter en lång dag på isen är det grymt skönt att krypa ner i tältkåtan och slå igång kaminen. Den värmer upp kåtan snabbt och effektivt. Det blir snabbt varmt och mysfaktorn är enorm. Man skulle gärna vilja ligga ute hela veckan. Några minuter senare drömmer jag om stora harrar och dagens bravader. På morgonen vaknar man utvilad i både kropp och själ. Att komma bort från den mänskliga vardagen av stress, snabbmat och bekvämligheter är mycket nyttigt och otroligt skönt. Jag kan varmt rekommendera er som inte prövat att ta er tid och besök vildmarken.

tältkåta-fjällen

Pimpelfiske med tältkåta var verkligen en succé på alla sätt och vis. Längtar redan tillbaka till renfällen under min rygg och tältdukens gula insida att vila ögon på, medan elden sprakar i kaminen. Ta en titt på Helsport Tältkåta Finnmark.

 

Markus Teilus

www.miekofishing.se

 

 

Salmo Fatso 14 cm, Flytande - Silver/Röd (GS)

Salmo Fatso 14 cm, Flytande - Silver/Röd (GS)

SE I WEBBUTIKEN

Westin Great Heron 18 gr - Kinky Pinky

Westin Great Heron 18 gr - Kinky Pinky

SE I WEBBUTIKEN

Jaxon Kustöringsdrag 22 gr - Steelhead

Jaxon Kustöringsdrag 22 gr - Steelhead

SE I WEBBUTIKEN