Mieko Fiskeblogg – Fiske och Fisketips
Allt till isfiske
www.miekofishing.se/isfiske
Hitta nya pimpelprylar på Miekofishing!
Allt till havsfiske
www.miekofishing.se/havsfiske
Köp ny havsfiskeutrustning på Miekofishing!

Ismete efter öring

Fiske » Fiske i Norrland » Ismete efter öring

I helgen var det hög tid att fixa fisken till julbordet. Någon jullax blir det inte eftersom jag personligen vägrar att köpa denna från butik. Istället blev det… Read More »

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor Bli först att betygsätta inlägget!
Loading...

I helgen var det hög tid att fixa fisken till julbordet. Någon jullax blir det inte eftersom jag personligen vägrar att köpa denna från butik. Istället blev det ismete efter öring.

När jag ismetar öring använder jag samma utrustning som när jag ismetar abborre, dvs. 3 fots ismetespön, typ Rauma Yellow med små lågprofilrullar. 0,30-0,35 mm nylonlina och ett kulsänke på 4 gr. Öringen är mycket känslig och har lätt för att spotta ut betesfisken så därför ska det vara så lite bly som möjligt. En fluorocarbontafs på 0,30 mm och en enkelkrok med brett gap i storlek 1. Vippan ska vara av angeldonmodell, så öringen lätt kan lösa ut. Som betesfisk använder jag små mörtar.

I vattnet som fisket skulle ske vet jag att metoden tidigare har fungerat. Denna gång var inget undantag. Strax innan kl. 10 på förmiddagen, när det äntligen har blivit ljust, så kommer första fället. Givetvis på det spöet som jag trodde helt klart mest på. En rolig fajt senare ligger en fin brunöring på isen, som jag väger till 1,74 kilo. Bra gravfisk som kommer rädda julbordet i år.

Bara en halvtimma senare hugger det igen, men denna gång på en Jaw Jacker. Ett redskap som gör mothugg automatiskt när fisken nappar. Dessa har varit otroligt effektiva och fungerar förvånansvärt bra! Jag använder endast en liten mormyska som jag agnar med maggot, som får hänga stilla i vattnet, ett par decimeter ovanför botten. När öringen simmar förbi kommer de inte kunna motstå myskan och hugger. Oavsett om nappet är försiktigt kommer Jaw Jackern lösa ut och kroka fisken. Skulle säga att redskapet har en krokningsstatistik på 90%. Öringen som högg var mindre, men fortfarande riktigt fin!

Jag har något fäll till på ismetet innan dagen är över, tyvärr hinner fisken spotta innan jag kommer fram. Dagarna den här tiden på året är riktigt korta och det är inte många timmar med dagsljus. Det positiva är att det är lättare att träffa fiskens huggperioder.

J:Pod BIG Trollingplugg 10,8 cm - Pärlemor 2

J:Pod BIG Trollingplugg 10,8 cm - Pärlemor 2

SE I WEBBUTIKEN

Lidmans Långedrag Släp 1:an - KPÄ

Lidmans Långedrag Släp 1:an - KPÄ

SE I WEBBUTIKEN

Wiggler Viking Herring, 13g, Silver/Blå

Wiggler Viking Herring, 13g, Silver/Blå

SE I WEBBUTIKEN