Mieko Fiskeblogg – Fiske och Fisketips
Allt till havsfiske
www.miekofishing.se/havsfiske
Köp ny havsfiskeutrustning på Miekofishing!
Allt till isfiske
www.miekofishing.se/isfiske
Hitta nya pimpelprylar på Miekofishing!

Jiggfiske efter abborre

Fiske » Abborrfiske » Jiggfiske efter abborre

Nu när sommarvärmen äntligen börjar komma till Sverige och Norrbotten så lämpade den gångna helgen sig utmärkt till jiggfiske efter abborre. Jag (Markus) och kollegan Anton, som också… Read More »

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor Bli först att betygsätta inlägget!
Loading...

Nu när sommarvärmen äntligen börjar komma till Sverige och Norrbotten så lämpade den gångna helgen sig utmärkt till jiggfiske efter abborre. Jag (Markus) och kollegan Anton, som också jobbar i butiken på Mieko Fishing i Luleå, hade bestämt oss för att göra en liten abborrsatsning då vi bägge var lediga under lördagkväll och söndag. Jiggfiske efter abborre stod på schemat och det kändes hett!

Första kvällen började fisket grymt bra med flera fina abborrar mellan 7 och 9 hekto, vilket är grymt roliga fångster på jiggfiske med rätt utrustning. Men efter ett litet tag dog det ut och Anton vände nästan in och ut på hela väskan för att hitta något som kunde trigga igång abborrarna. Då och då kom det tydliga huggperioder, då abborrarna nästan högg på varenda kast. Ju senare mot kvällen vi kom desto segare blev fisket. Precis när vi tänkt börja bege oss hem ser vi hur flera stora abborrar jagar småfisk i ytvattnet, helt galna! Jag kastar genast dit och fiskar hem jiggen med hetsiga ryck och direkt sitter en abborre på ca. 9 hg. Snabb avkrokning och ut igen. Jag hinner bara landa så hugger det till och denna gången är det tungt. Anton frågar om det är en gädda, men de vibrerande rycken i spötoppen säger mig att det ändå borde vara en abborre som huggit på min jigg. Och mycket riktigt! Efter en rolig kamp emot fisken så visar sig en enorm abborre vid båtkanten. Anton håvar fisken och den ser riktigt stor ut.

Iskall som man va, så säckar jag fisken i håven och fortsätter fiska under abborracet! Direkt i nästa kast hugger det och även denna gång känns det som en bättre fisk. Dessvärre går den lös och lika plötsligt som det kom, så är det nu över. Abborren som jag nu får fota och dokumentera mäter in på hela 51 cm, vilket är en riktigt lång abborre. Vikten visar sig vara 1,46 kg vilket är en fin fisk och nytt personbästa för mig. Men med den längden kunde fisken vägt mycket mer. Tyvärr var den smal och ingen vidare bra rygg, varken hög eller bred. Abborren högg på den grymma abborrjiggen Savage Gear Soft 4play 9,5 cm.

Jiggfiskad abborre på 51 cm

Jiggfiskad abborre på 51 cm

Under dag två var vi såklart riktigt förväntansfulla. Det var soligt och varmt, vilket brukar vara klassiskt abborrväder. Även idag var det jiggfiske efter abborre som stod på agendan. Vi fiskade på ganska hårt under hela dagen, men det var riktigt segt. Precis som gårdagen kom det huggperioder då vi helt plötsligt fick fisk på varenda kast. Dessa perioder var dessvärre korta, så det gällde att vara med i matchen när det väl högg.

Vi hittade ett intressant ställe som såg riktigt hett ut för abborre. Det dröjde inte länge innan en riktigt fin abborre klippte min 3 tums relaxjigg. Efter en rolig fajt så håvar Anton fisken, som visar sig vara i mycket bättre kondition än gårdagens toppfisk. Dock inte lika lång. Den här abborren var verkligen perfekt, den hade allt man kunde önska sig. En riktigt fin sommarabborre som stoltserar med sin taggiga ryggfena för några foton. 1,18 kg fördelat på 43 cm fick sedan återvända tillbaka till sjöns djup.

Jiggfiske efter abborre

Jiggfiske efter abborre

Mot kvällskvisten så var Anton glödhet! Medan jag stod och jiggade, utan att knappt ha kontakt med nå fisk, så drog han abborre efter abborre. Detta var såklart på den superheta FKP Viblure som så många abborrfiskare fattat tycke för, och nu även Anton som avslutade helgens jiggfiske efter abborre med en pjäs som kanske var upp och snuddade på kilot.

Abborren är en grymt rolig sportfiske som är perfekt sommaraktivitet då du här har riktigt goda möjligheter att fånga ett riktigt stort exemplar. Se till att handla på er av våra olika abborrjiggar och bege er ut!

Jaxon XTR-G Gäddpopper 10 cm - Silver/Svart

Jaxon XTR-G Gäddpopper 10 cm - Silver/Svart

SE I WEBBUTIKEN

Westin Great Heron 22 gr - Bloody Metal

Westin Great Heron 22 gr - Bloody Metal

SE I WEBBUTIKEN

Jaxon Havsöringsdrag 23 gr - Blå/Silver

Jaxon Havsöringsdrag 23 gr - Blå/Silver

SE I WEBBUTIKEN