Mieko Fiskeblogg – Fiske och Fisketips
Allt till isfiske
www.miekofishing.se/isfiske
Hitta nya pimpelprylar på Miekofishing!
Allt till havsfiske
www.miekofishing.se/havsfiske
Köp ny havsfiskeutrustning på Miekofishing!

Köldstela fiskar och vad blir nästa fisketeknik ?

Fiske » Uncategorized » Köldstela fiskar och vad blir nästa fisketeknik ?

Med den frågan menar jag alltså vad nästa stora teknik blir som innebär att man behöver utrustning för just den tekniken. Som Jerk ! Jerk kom ju och… Read More »

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor Bli först att betygsätta inlägget!
Loading...

Med den frågan menar jag alltså vad nästa stora teknik blir som innebär att man behöver utrustning för just den tekniken. Som Jerk ! Jerk kom ju och blev tokstort i Sverige, och nuförtiden så ser man folk stå och jerka från första januari till sista december medan Norrmän och Danskar skrattar lite smått åt oss när vi helt blint stirrat in oss på denna teknik och nästan militant vägrar använda något annat.

Att jerka är ingen ny företeelse utan är en väldigt gammal teknik som indianerna använde när de transporterade sig till olika fiskespots i sina kanoter. De tillverkade ett träbete som de sedan fäste med en lina i sina paddlar. På det sättet kunde de maximera tiden de fiskade. Betet fick en irrationell gång som visade sig vara en teknik som fungerade ypperligt på Musky vissa tider på året.

Energy out / Energy in…

När det blivit kallare i vattnet och fisken är stel så skall man presentera större, långsamma beten. Om du kastar ut
ett litet jerk ovanför huvudet på en gädda och jerkar hem det (även om du gör långa spinnstopp) så är det inte värt mödan för gäddan att gå upp och jaga betet, för den måste göra slut på mer energi än vad den får tillbaka. Om man däremot kastar ut en stooor gummijigg eller ett stort swimbait som man fiskar hem låååångsamt så tror jag gäddan tänker… ”MMM en stor fisk som är långsam, jag behöver inte jobba så mycket för att ta den. Jag får alltså ett surplus på min energi. Den fisken ger mig mer energi än vad jag gör av med i jakten. ” PANG så smäller det..! Tänk efter själva. Det är 35 grader en sommar, ni är törstiga och får välja mellan att springa efter en bil för att kanske få tag i en liten burk Coca cola eller vänta på att bussen kommer förbi med en tvåliters fanta. Inget svårt val. Jag tror det är viktigt att inte bara stå där och dänga sina jerkar året runt. Ha kvar ett par jerkar i hinken men prova att komplettera med en teknik som funkar ännu bättre i kallt vatten för köldstel gädda. That is what I think anyway!

Även stora spinnerbaits som ju är ett bete som de använder mycket i USA när det är kallt i vattnet kan vara givande. Tänk på att byta blad till ett som lätt startar och ger ifrån sig stora vibrationer och reflektioner även i drop-offs. Ett Colorado, thumper, chopper eller royal blade funkar bättre i kallt vatten än vad ett whiptail, willow eller indiana blade gör. På sommaren tycker jag spinnerbaits är tokbra, men på hösten och vintern är de grymma!!!!

The pike syndrome.

Ena säsongen är skrikiga färger det hetaste man kan använda för att nästa säsong inte fungera alls. Är det slumpen? Är det pga slumpen som folk som jerkar tycker att vissa vatten blivit sämre när Bauer och hans gubbar kommer in och flugar gädda så att öronen blöder i samma vatten? Jag tror inte det. För några år sedan ramlade jag över en video på youtube som heter the pike syndrome, Jag har lagt den längst ner på inlägget. Den visar en gädda i ett akvarium som försöker attackera minnows i en stor glasburk. Gång på gång stöter den mot glaset till den slutligen ger upp och skiter i det, för den tröttnar på att slå skallen i glaset. Hur många gånger behöver en gädda hugga in på ett bete innan den slutar med det ? Är det dags för en ny teknik snart ? Kolla in Robin Utbys satsning på vertikalt fiske efter gädda. 175 grams jigghuvud och en stor mieko predator shad eller tail som han fiskar djupt bland betesfisk eller över ekon, en teknik jag tror kommer bli stor här i Sverige. Jiggar med spintail är ju på ingång med. Jag hörde om en 127 cm som togs i dagarna på just en sådan. Även dessa är muskytekniker som vi börjar få upp ögonen för nu. Varför tar det så lång tid för oss anamma tekniker ? Jerkbaits som the bobbie bait har ju varit populära sedan 50-talet i USA och då var tekniken redan 10 år gammal.

Min fråga om någon av er över huvudtaget orkat att läsa detta inlägg är alltså… Vad blir nästa ”stora” teknik?

Vertical jerking ? Weightless spinnertails? rubber-jerkbait? Circlehook shad trolling? Ja inte fan vet jag… men något borde komma snart. Keep your eyes open out there. Jag tror på gummi 2013-2014 verklighetstrogna oviktade shadar, ålar , tails och hybrider som fiskas med känsliga lite längre långkastande spön 🙂 PUSS ROBBO

The pike syndrome

Verikal jerk från innovative lures….

Big Bandit Suspending 20 cm - Brown Parrot

Big Bandit Suspending 20 cm - Brown Parrot

SE I WEBBUTIKEN

Real Frog Groda 5,5 cm - Gul/Röd

Real Frog Groda 5,5 cm - Gul/Röd

SE I WEBBUTIKEN

Jaxon Tronto Kustvobbler 30 gr - Svart/Vit

Jaxon Tronto Kustvobbler 30 gr - Svart/Vit

SE I WEBBUTIKEN