Mieko Fiskeblogg – Fiske och Fisketips
Allt till havsfiske
www.miekofishing.se/havsfiske
Köp ny havsfiskeutrustning på Miekofishing!
Allt till isfiske
www.miekofishing.se/isfiske
Hitta nya pimpelprylar på Miekofishing!

Rödingpimpel i fjällen

Fiske » Fjällfiske » Rödingpimpel i fjällen

Snart är vår säsongen i full rulle uppe i Mehamn och då finns möjligheten att uppleva en otrolig miljö där snötäckta tundran möter de mörkblåa havet. Under april… Read More »

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor Bli först att betygsätta inlägget!
Loading...

Snart är vår säsongen i full rulle uppe i Mehamn och då finns möjligheten att uppleva en otrolig miljö där snötäckta tundran möter de mörkblåa havet.

Under april kan man få uppleva den mest otroliga miljö och fiske. Personligen så är april delad första plats på dom perioderna som jag uppskattar mest, anledningarna är många men några av dem är att kunna köra snöskoter på dom enorma snövidderna och se ut över det lynniga havet på väg till spännande fiskevatten som är fulla av röding och öring, eller att starta dagen med att skotta sig ner till båten för en dags gympass på den feta skreien (torskarna).
Vädret under april månad är lynnigt och slår om blixtsnabbt, och när man ser stora mörka väggar rulla in från norr så känner man sig lika stor som en myra, men vissa dagar är raka motsatsen med sol, vindstilla och noll grader.
Isfisket uppe runt Mehamn är en riktig upplevelse, alla sjöar har väldigt unika bestånd och man kan verkligen välja vilket fiske man är sugen på för dagen, vill man ha ett riktigt race hela dagen och inte sitta och vänta ut de stora fiskarna så väljer man en sjö som har ett sådan bestånd, vill man ha ett blandat fiske med stor och mindre fisk så väljer en sådan sjö som har den potentialen, eller så fiskar man två eller fler sjöar med olika typer av fisken.
Själva fiske tekniken är samma som i svenska sjöar med röding/öring eller relativt snarlikt regnbåge pimpel.  Stora blänken gärna med blinklampa och grova krokar full knökade med maggot. men vissa dagar kan fisket vara trögt och då gäller en mer diskret approach med mormyskor eller mindre diskreta blänken.  Spön finns det mängder av, själv föredrar jag riktiga spön med rullar då det finns röding över 4 kg i många sjöar och ännu större öring samt att drilla en fisk med spö och rulle är något jag föredrar tex Alpina primo 24 eller 28 med en Alpina AFR eller BSG fördelarna med dom rullarna är att man kommer inte få samma problem med linan som en haspel, dvs att linan rullar av linan på ett säkert sätt
Själva fisket är extremt enkelt, man släpper helt enkelt ner blänket till botten och gör några snabba dunk i botten för att dra upp sediment och skapa ljud för att locka in fisk från avstånd, steg två är att lyfta upp blänket cirka 10-30cm ovanför botten, man måste komma ihåg att räkna med tafsens längd så inte maggoten ligger konstant på botten, sedan räcker det med lite små rörelser och lite kraftigare ryck emellan åt för att skapa tydligare vibrationer. ibland är även fisken uppe i frivattnet och ibland precis under isen när det börjar bli varmt och isen smälter, då kan man få uppleva ett drömfiske. anledningen är den att när isen lägger sig fryser mängder med mat in i isen och blir som en frys för fisken, och när det sedan smälter går fisken lös på buffén.
Att byta hål lika ofta som vid abborre sällan nödvändigt och absolut inget jag skulle orka då isarna brukar ligga mellan 120-150 cm med olika lager av vatten och blask.
Dock är det viktigt att veta att man sitter på en sådan plats där fisken kommer passera, rödingen och öringen gillar vintern och är väldigt aktiva även under vintern och rör sig i grupper i sina revir, så hittar man ett område som fisken passerar brukar den leverera igen dock är den stora frågan när, vissa dagar får man fisk innan man hinner ner till botten ibland är de timmar emellan huggen.
Det är viktigt att kunna läsa sjöns omgivning innan man börjar borra, annars är det lätt att man borrar där det inte ens är vatten, dock lättaste lösningen är att ha med sig gps(finns att hyra på campen). När vinden piskar hårt och snön blåser och lägger sig runt sjöns kanter packas det så hårt att man upplever det som is fast i själva verket är man fortfarande på land.
Platser brukar kunna variera något enormt beroende på vilken typ av sjö man befinner sig på, vissa sjöar är som ett stort minfält av grynnor och stenar men vissa är som djupa kratrar utan någon friliggande struktur. Jag fiskar alltid vid struktur, antingen om det är en djupkant från land ner till ett par meter eller om det är ett grundflak, något måste sticka ut för att det ska ha bra potential, dock hitta vettiga platser är inte lätt, det bästa är om man har varit där under sommar tid vilket inte är föregivet, dock att fråga om lokala råd är den snabbaste vägen till framgång. tyvärr finns det inte längre någon tillgång till flygfoton över sjöarna.. tidigare fanns det bra bilder men har tyvärr försvunnit..
Darts Go Fish Dragset 6 - Abborre/Regnbåge

Darts Go Fish Dragset 6 - Abborre/Regnbåge

SE I WEBBUTIKEN

Buster Jerk 15 cm - Hot Orange Bandit

Buster Jerk 15 cm - Hot Orange Bandit

SE I WEBBUTIKEN

Savage Gear LB Pro 4Play Shad Kit 8,5cm Jiggpaket

Savage Gear LB Pro 4Play Shad Kit 8,5cm Jiggpaket

SE I WEBBUTIKEN