Mieko Fiskeblogg – Fiske och Fisketips
Allt till havsfiske
www.miekofishing.se/havsfiske
Köp ny havsfiskeutrustning på Miekofishing!
Allt till isfiske
www.miekofishing.se/isfiske
Hitta nya pimpelprylar på Miekofishing!

Sista höstfisket efter gädda

Fiske » Fiske i Norrland » Sista höstfisket efter gädda

Jag har varit ledig en hel del under oktober månad, för att mestadels fiska gädda. Oktober är helt klart min favoritmånad gällande gäddfisket. Fisket har hela hösten varit… Read More »

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor Bli först att betygsätta inlägget!
Loading...

Jag har varit ledig en hel del under oktober månad, för att mestadels fiska gädda. Oktober är helt klart min favoritmånad gällande gäddfisket. Fisket har hela hösten varit relativt segt, men ofta ”rätt” fiskar som har fått synat båtens insida.

Ett av de sista passen var helt klart ett av de roligaste. Jag var som vanligt ute själv i båten (tydligen bara jag som är ledig mitt i veckan under oktober månad), eftersom att inga andra hade möjlighet att hänga på. Ett nytt vatten skulle testas. Lite våghalsigt såhär sent på hösten och under nymånens dagar. Det är ju nu man ska satsa på de hetaste ställen man har.

På morgonen fick jag kämpa rejält med att få ut båten på vatten. Det låg is en bra bit ut i vattnet, så det är tur att jag har en lätt båt. Men med motorer och all utrustning blir det ändå ett par kilo. Så 45 svettiga minuter senare är jag påväg ut. Kör runt en del med båten över området som jag tänkt fiska på, bara för att skapa en uppfattning om hur djupen ser ut. När jag väl inleder min flötestrolling dröjer det inte länge innan de första gäddorna är landade, och det fortsätter så, hela dagen! Otroligt fiske! Mängder av gädda, och framförallt mellan 4 och 6 kg som nappade på mina flötestrollade mörtar.

Givetvis trollade jag med större beten också, såsom lakar och snipor, för att öka chansen att fånga något riktigt stort. Även mindre gäddor på runt 4 kilo högg mot dessa gigantiska beten, så fisken var verkligen på hugget. Mest troligt var de riktigt triggade av att äta upp sig inför den långa vintern, pga den låga vattentemperaturen. Snart ligger nog isen. Mitt i allt hugger en bättre fisk, givetvis på en lake, som landas och vägs in på 8,74 kilo. Medan jag riggar upp kameran så hugger det igen, så jag tar det snabba beslutet att låta gäddan återgå utan att bli fotograferad. Samtidigt som jag trollade försökte jag hinna med att vertikalfiska också. Även där högg det på bra. Men det var knappt att jag hann vertikala eftersom att det högg så mycket på flötestrollingen. Här är en hyfsad gädda på 6kg+ på vertikaljiggad Mieko Predator Spinnertail.

vertikal-spinnertail

Det kändes riktigt hett och jag ringde till Henke och berättade om fisket. Jag sa till honom att det känns som att en tia inte är särskilt långt borta. Det sjuka fisket fortsätter och jag har ganska tidigt på förmiddagen helt slut på mört. De större betena finns kvar och fiskar än, men hade gärna velat ha något mindre bete. Improviserar och tar en lake som är aningen för stor att flötestrolla hel, och filéar den. Jag agnade helt enkelt tacklena med små lakfiléer i brist på annat. Med tanke på hur fint de fladdrade i vattnet så dröjde det inte länge innan dem resulterade i fast fisk.

Äntligen kommer ett ordentligt hugg på en av de stora lakarna som flötestrollas bakom båten. En kort fajt med en köldstel gädda, som visar sig väga hela 9,2 kilo. Ett riktigt praktexemplar! Kul att även de stora är på plats! Försöker dokumentera och fotografera gäddan snabbt, men avbryts igen av hugg på den andra laken.

brakig-gadda

Släpper snabbt tillbaka 9-kilosen som jag knappt hann njuta av, för att ta tag och bända in en ny stor gädda. Denna gädda ser faktiskt snäppet större ut och jag väljer att ta fram håven, första gången för dagen. Gäddorna var så köldstela så att de var väldigt snälla intill båtkanten och kunde enkelt hanteras. Precis när jag håvat gäddan så hugger det till i ett tredje spö, och tar spöet och sätter dit mothugget, samtidigt som jag med benen försöker hålla håven stabil mot båtkanten, så att inte den håvade gäddan skulle smita. Av mina stora förvåning så ser nästkommande gädda ännu större ut när den ska landas. Tar ett kraftigt gälgrepp och krokar av fisken, för att sedan lägga ner den i håven, tillsammans med den andra gäddan. Nu har jag alltså två rejäla gäddor i håven och det är fullständigt kaos. Endast ett spö ligger i vattnet för tillfället, så jag väljer att stanna båten för att kunna tänka klart.

gaddor-hav

Jag försöker att väga, mäta och fotografera fiskarna så fort som möjligt för att sedan kunna återsätta dem och återgå till fisket. Kändes som att man körde rakt in i ett storgäddstim, med tre gäddor över 9 kilo. Ja, alla tre huggen var stora gäddor. 9,2 kg, 9,8 kg samt 10,9 kilo. Efter snabb dokumentation så fortsätter jag fisket och det fortsätter att hugga. Några fler stora gäddor dyker inte upp, men jag är otroligt nöjd med dagen. Otroligt skönt kul att få avsluta höstfisket med ett riktigt race, med flera fina fångade gäddor.

gaddus

Lidmans Långedrag Släp 1:an - Koppar/Silver/Guld

Lidmans Långedrag Släp 1:an - Koppar/Silver/Guld

SE I WEBBUTIKEN

Cotton Cordell Super Spot Gold Shiner

Cotton Cordell Super Spot Gold Shiner

SE I WEBBUTIKEN

X-Buster Spare tail 3-pack - Svart

X-Buster Spare tail 3-pack - Svart

SE I WEBBUTIKEN