Mieko Fiskeblogg – Fiske och Fisketips
Allt till havsfiske
www.miekofishing.se/havsfiske
Köp ny havsfiskeutrustning på Miekofishing!
Allt till isfiske
www.miekofishing.se/isfiske
Hitta nya pimpelprylar på Miekofishing!

Storgädda på flötestrolling

Fiske » Fiske i Norrland » Storgädda på flötestrolling

I början av oktober hade jag och en gammal kär vän till mig planerat att göra en riktig gäddsatsning här uppe i Norrbotten. Min vän Mattias Procheus bor… Read More »

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor Bli först att betygsätta inlägget!
Loading...

I början av oktober hade jag och en gammal kär vän till mig planerat att göra en riktig gäddsatsning här uppe i Norrbotten. Min vän Mattias Procheus bor i Stockholm och honom lärde jag känna under gymnasietiden i Forshaga på SportfiskeAkademin. Sen dess har vi varit tajta och jag skulle inte bara beskriva honom som en mycket duktig fiskare, utan en av mina närmsta vänner. I min värld kallas han Procke, så det fortsätter vi med.

Ofta när jag och Procke styr ihop satsningar, eller överhuvudtaget fiskar tillsammans, så brukar vi lyckas bra på ett eller annat sätt. Vi har många roliga historier från fiskepass tillbaka i tiden. Det har alltid varit jag och Procke som fått planera och styra så att saker händer. Jag tror att det är en stor anledning till att vi funkar så bra ihop, för att på andra plan är vi helt olika, vilket betyder att vi även kompletterar varandra.
Under gymnasietiden fiskade vi mycket tillsammans och utforskade massvis med vatten, framförallt gäddvatten. Under vårt sista år lyckades vi knäcka en kod i Klarälven och flera fina fiskar landades. Men det är en gädda som jag särskilt minns. En gädda som än idag är det absolut största gädda som jag sett live. En ismetad gris på 14,64 kg och 120 cm lång, som Procke fick äran att fånga. Inför årets satsning i mina vatten, trodde vi aldrig att vi skulle få se en gädda i samma kaliber…

procke-ismete-gadda

Dagen innan Procke skulle anlända, såg vi på väderprognosen att det skulle både bli stora mängder regn och hård vind. Inte alls särskilt behagligt eller bra för att kunna bedriva flötestrolling effektivt. Jag fick börja styra om planerna och fokusera på mindre vatten under de dagar då vinden skulle vara värst. Men som om någon där uppe hörde vår önskan drog helt plötsligt detta oväder bort och prognosen blev klart bättre, endast över en natt. Vindarna och regnet fanns kvar till viss del, men i mycket mindre skala.

Vi satsade såklart på stor gädda, så vi flötestrollade mycket med stora beten, så de minsta fiskarna uteblev såklart. Men under dessa 5 dagars fiske så har jag nog aldrig haft så segt fiske. Att vi fick nöta för varenda liten gädda var verkligen inget skämt. En dag blev vi helt utan, och en dag fick vi endast en fisk. Däremot lyckades vi fånga den här grisen, som verkligen räddade hela satsningen. Det var verkligen ingen fajt i fisken, jag håvade den ganska snabbt åt Procke. Direkt den ligger i håven tittar jag upp på Procke och säger att det är en tia. Jag var helt stensäker på att det var en plussare, men att den var betydligt mycket större än så förstod jag inte i det här läget. Gäddan fick ligga kvar i håven under avkrokning och återhämtning. När vi väl lyfte in fisken i båten och den låg där på mattan så insåg jag direkt att det rör sig om en fisk över 12 kilo.

Snabbt åker vi till land för att kunna handskas med fisken så varsamt som möjligt. När vi så mäter fisken till hela 117,5 cm så börjar det spåra ur. Med tanke på gäddans fina kondition och otroligt grova rygg så säger jag till Procke att den väger över 13 pannor. Och mycket riktig, väl vägd så stannar vikten på otroliga 13,2 kilo vilket är en drömfisk, framförallt för att vara fångad i Norrbotten. Efteråt tänkte vi och sa nästan samtidigt att fisken kändes väldigt lik den 14+are som Procke fick i Värmland. Det saknades bara 2,5 cm och en proppfull och romstinn buk. Jag kunde nu konstatera att de två största gäddorna jag har varit med om, har Procke fångat när vi fiskat tillsammans, vilket idag inte händer särskilt ofta tyvärr.

procke-gadda

Buster Jerk Shallow Runner 15 cm - Hot Orange Bandit

Buster Jerk Shallow Runner 15 cm - Hot Orange Bandit

SE I WEBBUTIKEN

Westin D360° Distance Genomlöpare 28 gr - RA Hottie

Westin D360° Distance Genomlöpare 28 gr - RA Hottie

SE I WEBBUTIKEN

Strike Pro Flap Jack 6,5 cm - SE01

Strike Pro Flap Jack 6,5 cm - SE01

SE I WEBBUTIKEN