Mieko Fiskeblogg – Fiske och Fisketips
Allt till havsfiske
www.miekofishing.se/havsfiske
Köp ny havsfiskeutrustning på Miekofishing!
Allt till isfiske
www.miekofishing.se/isfiske
Hitta nya pimpelprylar på Miekofishing!

Teilus Årskrönika 2015

Fiske » Abborrfiske » Teilus Årskrönika 2015

Under fiskeåret 2015 känns det som att jag inte har fiskat så mycket, men börjar man tänka efter så blev det ganska mycket totalt sett. Året 2014 fiskade… Read More »

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor Bli först att betygsätta inlägget!
Loading...

Under fiskeåret 2015 känns det som att jag inte har fiskat så mycket, men börjar man tänka efter så blev det ganska mycket totalt sett. Året 2014 fiskade jag extremt mycket. Det blev många dagar och otroligt många timmar. Det är nog därför som det gångna året, 2015, inte har känts lika extremt. Jag har tyvärr ingen statistik på antal dagar eller timmar, men det kanske är något man ska börja med!?

Året började med ganska lite fiske faktiskt. Det var längesedan som jag la så få ismetepass som jag gjorde under månaderna januari till april, det blev endast två som var riktade efter gäddan. En helg i februari besökte jag Henke i Umeå och vi prövade två nya vatten. Bägge resulterade i en 7-kilos vardera. Helgen därpå var jag på plats i Luleå igen och fick en fin gädda på 10,46 kg. Kände mig därefter nöjd med ismetet efter gädda och la det på is.

kronika1

Däremot lockade abborren, och att lyckas fånga den på ismete. Det blev många pass på många olika vatten. Ibland kändes alla förutsättningar perfekt, men de större abborrarna uteblev. Abborren är en fisk som jag tycker kan vara riktigt svår, särskilt när det gäller de stora exemplaren. Gäddorna kunde däremot inte hålla sig borta. Vid ett ismetepass efter abborre med Mats Nilsson, så fick han en riktigt vacker gädda på drygt 7 kilo.

Under påskhelgen var det favorit i repris som gällde för mig och Henke. Vi begav oss till fjälls med skoter och tältkåta i jakten på storharrarna. Vi fiskade på både gamla och nya vatten. Vädret var inte lika trevligt som det brukar vara, och fisket var dessvärre inte heller på topp. Men några fina harrar över kilot lyckades vi lura trots allt.

kronika-10

Våren är nu här och det är mitten av maj. Nu var det dags för fiskeresa till Norge och Tromsö med Björn och Mats, i jakt på de riktigt stora flundrorna. Vi hade riktigt kanonväder, det var nästan för bra, då vi knappt fick till några vettiga drifter med båten. Hälleflundrorna verkade dessvärre inte riktigt vara på plats, då alla säkra sund och annan biotop närmare land var i stort sett fisktomma. Vi hittade fisken på djupgrynnor precis innanför en kant som gick ut på 200 meter. Här fick vi kontakt med några flundror. Näst sista dagen fick Mats en kanonfin flundra på 140 cm som gav oss en gnutta hopp. Något senare på dagen var det dags för mig. Efter en tuff kamp så landades en hälle på hela 185 cm och fick bli årets drömfisk. En hälleflundra som enligt tabellen vägde mer än jag själv fick entra meritlistan.

kronika-9

Väl hemkommen till Sverige och endast 1-2 dagar efter hemkomst är jag ute med Henke för lite spinnfiske efter gädda, från land. Aningen segt fiske, men jag inleder dagen med min första spinnfångade tia, som dessutom kom från land. Mycket häftig upplevelse och en riktigt fin fisk. Nu kändes det verkligen som att fisket gick som på räls.

kronika-8

Sommarmånaderna anlände men sommaren uteblev. Stora delar av sommaren bestod av kallt väder och mycket nederbörd, inget som var särskilt optimalt för att jaga de stora abborrarna som jag planerat. Det blev många fisketurer, och ibland fick man återvända utan att lyckats få en enda abborre. Jag har nog aldrig lagt så mycket tid på abborre och fått så få fiskar.

En fjälltur var också planerad, men även denna var kall och regnig. Jag och Henke fiskade i Arjeplogsfjällen i jakt på stor fisk av flera olika arter. Trots vädret var det en ganska härlig fjälltur, med en hel del fin fisk, men dem riktiga toppfiskarna uteblev. Förmodligen återvänder vi en annan sommar med förhoppningsvis bättre väder. Vi skyller på vädret denna gång! Under resan fångades både sik, harr och öring i fina storlekar.

kronika-7

Sommaren fortsatte med samma väder, så abborrfisket förblev dåligt. En helg fick det istället bli gösfiske med en ny fiskekamrat, Linus, som aldrig tidigare fiskat gös. Jag själv hade inte fiskat gös något tidigare under säsongen, så det skulle bli kul att hinna med åtminstone en sväng. Vädret var faktiskt ganska optimalt för gösfiske och vi hade ett riktigt roligt bottennära vertikalfiske med flera gösar runt 2 kg och största på ca 2,6 kg. Helgens toppfisk fångades på trolling och blev därför nytt personbästa för Linus.

kronika-6

Till sist kom sommarens värme vilket abborrarna verkligen tyckte om. Under de sista passen innan höstens kyla skulle börja anlända, så fick jag vara med om några riktigt fartfyllda abborrpass med flera fina abborrar över 1 kg med två toppfiskar över 1,5 kg, som också blev personbästa för min del. Många timmar och mycket slit gav tillslut resultat och jag fick känna mig nöjd, trots att det endast fattades 30 gr till 1,6 kg och storfiskreg.

kronika-5

September månad och sommaren är slut. Dags för ny tripp till Norge och denna gång så långt norrut man kan komma, nämligen Mehamn. Hit skulle jag åka med två goda vänner, Mattias och Simon, två Stockholmare. Efter en 90 mil i bilen så var vi framme till ett av de häftigaste ställen jag varit på. Vi hade väldigt varierat väder, från storm till vindstilla. Vi lyckades ta oss ut alla dagar och fick uppleva ett riktigt roligt hällefiske. Trots att guiden Albin (som förövrigt är en gammal skolkamrat) sa att fisket var ganska segt just under vår vecka så snittade vi på ca 3 flundror per dag i båten. Toppfisken fick jag äran att landa, en hälleflundra på 138 cm. Utöver flundrorna fick vi även ett par fina torskar som inte ska glömmas bort.

kronika-4

Hemma i Sverige igen och nu börjar de riktigt heta tiden för gäddfiske, nämligen höstfisket. Som vanligt så börjar hösten rätt bra med flera fina gäddor i båten. En dag var min flickvän med som fångade första tian för hösten, vilket var grymt skoj! Gäddan vägde 10,4 kilo och det känns skönt att hon numer har ett respektabelt personbästa! Under samma helg fångades flera gäddor mellan 7 och 9 kilo i min båt och hösten hade startat bra!

kronika-3

Resten av hösten var oerhört segfiskad, åtminstone för min del. Flera vänner fick stora gäddor på löpande band, kändes det som i alla fall. Hösten betedde sig aningen konstigt, det var inte riktigt som det brukar vara. Framförallt så höll den i sig väldigt länge, vilket jag tackar för såhär på efterhand. I slutet släppte allt och jag lyckades få tre riktigt välmatade gäddor över 10 kilo, och den största på 11,81, vilket är 90 gr ifrån mitt personbästa. Metoden var flötestrolling i otroligt sakta fart, detta verkade vara melodin hela hösten igenom.

Ismetepremiären skedde först i slutet av november, vilket är ganska exakt en månad senare än vad det brukar vara. Premiärhelgen gick däremot riktigt bra med en 7-kilos och en 10-kilos på topp, som Henke fick äran att landa. Det roligaste var att 10an var första fället på ett helt nytt vatten, som vi aldrig prövat tidigare.

kronika-2

När väl snön anländer brukar fisket dö av ganska fort. Gäddorna ställer sig i viloläge och verkar inte vilja äta överhuvudtaget. Man får anpassa sig och välja andra arter att fiska efter. Under julhelgen fick det bli ett kort fiskepass efter öring utanför Jokkmokk. Två riktigt fina öringar fångades med hjälp av det fantastiska redskapet Jaw Jacker. Den största öringen vägde drygt 2 kilo och var en riktigt gammal hane med stor skalle.

Sammanfattningsvis har året gett flera stora fiskar. Vissa med mer slit bakom än andra. Men det blev alltså två abborrar över 1,5 kilo – 5 gäddor över 10 kilo och en drömfisk till hälleflundra. Jag är mycket nöjd med mitt år och vill tacka alla mina fiskekamrater för både sällskap, skratt och säkra landningar. Förhoppningsvis har jag fått med det mesta från det gångna fiskeåret, så att ingen fisk har uteblivit.

När man väl trodde att fiskeåret var slut så landades ett efterlängtat personbästa endast några dagar innan årsskiftet. Men den fisken får jag hålla på ett litet tag, då bilderna ännu vilar kvar i kameran.

Gott nytt år på er alla!

Darts Pro Jiggpaket 1 - Abborre/Ädelfisk

Darts Pro Jiggpaket 1 - Abborre/Ädelfisk

SE I WEBBUTIKEN

Jaxon Kustöringsdrag 22 gr - Röd/Silver

Jaxon Kustöringsdrag 22 gr - Röd/Silver

SE I WEBBUTIKEN

Strike Pro Perch Pop 7 cm - Rainbow

Strike Pro Perch Pop 7 cm - Rainbow

SE I WEBBUTIKEN