Mieko Fiskeblogg – Fiske och Fisketips
Allt till havsfiske
www.miekofishing.se/havsfiske
Köp ny havsfiskeutrustning på Miekofishing!
Allt till isfiske
www.miekofishing.se/isfiske
Hitta nya pimpelprylar på Miekofishing!

Till Sandåslandet på ett annorlunda sätt.

Fiske » Fiske i Norrland » Till Sandåslandet på ett annorlunda sätt.

Platsen var bestämd, det finns inga vägar i närheten, vi hade aldrig varit där men platsen är välbesökt av sportfiskare genom årtionden så vi visste att det fanns… Read More »

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor Bli först att betygsätta inlägget!
Loading...

Platsen var bestämd, det finns inga vägar i närheten, vi hade aldrig varit där men platsen är välbesökt av sportfiskare genom årtionden så vi visste att det fanns en stig som man till och med kan se via internet på Google Earth kartan. Hur tar vi oss dit? Helikopter eller gå? Då kom kompisen med ett förslag som kändes helt rätt. Sagt och gjort vi lastade packningen och flugspöna i bilen och på dragkroken hängde vi på mountainbikes.

mtb sandåslandet fiske rynbäck prfoto

Att cykla över fjället med tung packning kräver försiktighet och hjälm.

Där stod vi i en dal vid ett Samiskt rengärde, så nära man kan komma målet med en bil. På fjället kunde man se början av stigen slingra sig upp mot första toppen och den såg beaktansvärt längre än på Google Earth kartan. Jag hade förberett mig väl med vadderade cykelbyxor men när man satte sig på den smala sadeln av en dyr tävlingsmodell med en ryggsäck närmare 30 kilo så insåg jag och min bakdel att detta kommer ge problem längre fram på resan.

Sandåslandet, prfoto, rynbäck

Underbart att ha detta ljus kl 02:00

Slutligen så stod vi på punkten vi markerat på kartbladet några månader innan och kunde konstatera att chansningen att ta cykel var helt rätt, det som tagit andra 4-5 timmar till fots och för andra många tusenlappar att helikopter för att nå samma mål, vi var miljövanliga, fick motion och tog oss till målet på 2 timmar med vilostunder inräknat.

bild 3
Vi tog några sköna och välbehövliga pauser på vägen.

Genomsvettiga av cyklandet så slog vi läger, vädret var optimalt för flugfiske närapå helt vindstilla vilket även är optimalt för törstiga blodsugare, så fort vi stannat så startade ett inferno av mygg och knott som man inte kan beskriva med ord. Ena kompisen drog på sig en mygghatt som jag gjorde mig lustig över, mygghatt finns inte i mitt ordförråd, jag är ju avlad i dessa terränger! Men inte ens min flaska med djungelolja från 80-talet med gifter som nu mer inte går att hitta i butik kunde ge mig frid från myggen trots att jag kraftigt överdoserade, det gick inte att andas genom munnen utan att man inhalerade mygg och knott. Stundvis önskade jag hade en mygghatt utan att medge det.

myggor sandåslandet prfoto rynbäck

Vattenståndet visste vi skulle vara ovanligt högt vilket skulle kunna drabba vårat fiske negativt, men vår oro för dåligt fiske kunde vi snabbt släppa då vi såg stora sörplande vak av harr rakt utanför tältplatsen.

Det fanns ett läger 400 meter uppströms och snart fick vi besök av två stockholmare de första de frågade var hur mycket klockan var, en av dem såg ut som han varit i en knytnävskamp, ena ögat såg ut att nästan vara helt igensvullet och det visade sig att han fått för mycket myggbett under de fyra dagarna de varit där. De var inrotade flugfiskare och under resan skulle de leva efter naturens vilkor och därav lämnat sina klockor hemma, de skulle fiska när det var ljust, äta när de var svultna och sova när de var trötta, de undrade över tiden för de hade ingen aning om det var lunch eller middagstid eftersom midnattssolen hade givit dem en förvriden tidsuppfattning.

Bild 5
Stockholmaren som fått en omgång av myggen.

bild 6
Bitvis är det kraftig vegetation längs strandlinjen som ofta kan resultera i en hel del gorm och svordomar.

bild 7
Otroligt tur med vädret och fiskar som bara tar på torrflugor.

De flesta flugfiskare tycker att torrfluga är roligast och fisket var underbart kul, torrt var det som gällde trots det höga vattenståndet. Ofta har man stått och nött och testat de flesta kreationer som finns i flugaskarna men klassiska torrflugor som Klinkhammer, Europa 12 och färgerna spelade inte någon större roll, allt som flöt funkade hur bra som helst, riktigt fina harrar åt glupskt av vad ytan hade att erbjuda.

bild 8
Klassiska mönster var det som fiskarna valde på menyn ur flugaskarna.

bild 9
Roger med en vacker harr som vakade nära stranden.

bild 10
Harr som just stigit på flugan, ofta kunde man se fisken stiga på flugan och det korta utlägget gjorde att mothugget ofta satt perfekt.

bild 11
Givetvis fick de flesta fick simma tillbaka, men några noga utvalda blev lunch och middag.

Jag bestämde mig en av dagarna för att försöka få någon ”riktigt” stor harr och vadade ut för att fiska av de djupare delarna av selet vid lägret och testade de mesta i flugasken men det visade sig vara bortkastad tid, resulterade dock endast i en finare öring. Som fick bli kvällsmål vid läger elden.

prfoto fotograf pier rynbäck

bild 13
Att kunna ta någon matfisk av ”räntan på kapitalet” är självklart, men fjällvatten är sköra och håller inte för tidigare generationers ”kaggfiske” för då tar man av kapitalet. Idag är de flesta fiskare mer upplysta och värnar om beståndet.

Att bo några timmars bilresa och sedan kunna cykla till ett fritt och opåverkat fjällvatten som detta är för mig helt självklart men få unnat, men nu har ett utländskt gruvföretag fått beskaffenheter via minerallagen att provborra i älvdalen efter metaller precis där vi hade vår tältplats.

En gruva eller dagbrott i fjällen där källflödet till stora fria älvar skapas ger kortsiktig vinst och det verkar gå före allt annat, istället för att se långsiktigt och bevara vår sista vildmark och kunna få mycket större profit genom ekoturism och parallellt bevara denna skatt.

sandåslandet rynbäck pier prfoto

umgange-eld
Detta är en stor del av resan, att avsluta fiskedagen och dela historier under midnattssolen.

Många bekanta kan undra varför man beger sig till ett ställe så långt bortanför mobilmasternas täckning, där myggen stundvis kan ge vem som helst ren panik känsla. För mig är det känslan av frihet, kamratskap, uppskattningen av små detaljer i det stora, sitta vid lägerelden och prata om dagens bravader och gamla anekdoter, våra skratt hörs vidsträckt ned efter älvdalen. Innan resan är slut så sitter man och smider planer för nästa utfärd.

/ Pier Rynbäck

Savage Gear 3D Spin Kick Frog 22 gr - Green

Savage Gear 3D Spin Kick Frog 22 gr - Green

SE I WEBBUTIKEN

Buster Jerk Saltwater 15 cm - C543-713

Buster Jerk Saltwater 15 cm - C543-713

SE I WEBBUTIKEN

Buster Jerk Saltwater 15 cm - C545V

Buster Jerk Saltwater 15 cm - C545V

SE I WEBBUTIKEN