Mieko Fiskeblogg – Fiske och Fisketips
Allt till havsfiske
www.miekofishing.se/havsfiske
Köp ny havsfiskeutrustning på Miekofishing!
Allt till isfiske
www.miekofishing.se/isfiske
Hitta nya pimpelprylar på Miekofishing!

Vertikal abborre

Fiske » Abborrfiske » Vertikal abborre

Hösten lider mot sitt slut och snart ligger isarna, jag hade planer att fara ut en snabbsväng och gnugga efter gädda runt betesstimmen i älven. Det har varit… Read More »

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor Bli först att betygsätta inlägget!
Loading...

Hösten lider mot sitt slut och snart ligger isarna, jag hade planer att fara ut en snabbsväng och gnugga efter gädda runt betesstimmen i älven. Det har varit några soliga dagar med ovanligt högt lufttryck men denna dag var det mulet och SMHI hade en långtidsprognos med gråväder och vinden från nordan, jag kollade av lufttrycket på min klocka och såg att det låg stadigt på hela 1038 mbar. Tankarna runt gädda bleknade och magkänslan riktade sig mot Abborre. Jag riggade av gösprylarna, tacklade om vertikalspöet för de randiga riddarna.

Jag ringde Joakim Nordlund från Presspro Media och hörde om han ville hänga med på lite Abborrfiske vilket han inte tvekade över. När jag hämtade upp han så hade han fixat köldstela maskar ur sin kompost och rotat fram sitt pimpelspö riggat med en jiggskalle, sedan begav vi oss ut mot en vik i Råneskärgård där man brukar kunna få riktigt fina Abborrar.

4 grader i luften och vinden låg helt fel i viken vilket gav vågor och ett ganska bistert fiskeväder, fingrarna var redan stela innan vi ens hunnit starta ekolodet, så fort lodet var igång så förstod jag att detta kommer bli hur kul som helst, ekot visade stora betesstim och mycket Abborre. Första nedsläppet med en liten orange jigg riggad med 30g savage gear skruvskalle och stinger han inte mer än komma halvägs ned så fick jag eko på stigande fisk och första abborren på ca 4 hekto var landad.

bild-1

Jocke hade trätt på mask på jiggkroken och gjorde första nedsläppet och man kunde höra hur det ”fjongade” i hans nylonlina när den sträcktes ut mot spolen på pimpelspöet i mothugget. Men nu började jag bränna fisk efter fisk medans Jockes nylonlina gav ifrån sig fjongade ljud och han hade fullt upp att hinna kroka av riktigt fina abborrar. Här sitter jag med dyr modern utrustning men lyckas inte kroka fisken medans Jocke kör ”old school” får fisk på varje nedsläpp, lätt frustrerad börjar jag svära. Efter en stund tar jag upp och kollar jiggen och inser att jag fiskar kroklöst, stingern hade lossnat.

bild-2

Högt lufttryck innebär ofta att Abborrarna blir riktigt på hugget och flera av de större abborrarna hade munnarna fulla med löja och småmört så jag sätter på en ljus 7cm jigg med grönskimrande ryggtavla i samma format som betesfisken och en 20 grams skalle. Fiska vertikal när abborrarna är på hugget är verkligen hur kul som helst, ekolodet är ett bra verktyg att hitta betesfisken och abborrarna, att sedan kunna se fisken stiga mot betet ger en extra krydda till fisket. På min jigg började jag få lite grövre Abborrar än på Jockes utrustning, jag rotade fram en likadan jigg åt Jocke och nu fick vi båda abborrar runt 5-6 hekto. Största för dagen snuddade 7 hekto och minsta cirka 3 hekto.

bild-3

Oftast bedriver jag c&r fiske men i somras fick jag en större elrök och nu passade vi på att ta matfisk, det tog inte lång stund innan vi fyllt en hink med riktigt fina matfiskar som vi delade på. Det är i detta läge jag tror många har svårt att sätta stopp. Snabbt så har girigheten tagit över och många tar alldeles för mycket fisk. Fisketrycket är hårt i viken vid denna tid på året just för att romstinna abborrar samlas. Det överfiskas och i slutändan så ligger det en massa fisk i frysen som hunnit bli dåliga. Naturen är inte en källa för girighet.

bild-5

Tips för dig som vill testa vertikal fiske.

DCIM116GOPRO

Ekolod med givaren monterat på relingen och ett lätt kortare spö för att lättare kunna fiska i ekot så man kan se sitt bete, fördel om ekolodet har amplitudfönster ”skvallerfönster” då ser man vad som händer i realtid och du ser när det kommer hugga innan det känns i spöet. Ha ekolodet inställt på ekon inte fisksymboler. Detta fiske kan du även använda till Gös och Gädda.

Pirre Rynbäck – Mieko Family

Foto: Joakim Nordlund – Presspro Media

Matzuo Ikari Abborrdrag 7,6 cm - Chrome Blue

Matzuo Ikari Abborrdrag 7,6 cm - Chrome Blue

SE I WEBBUTIKEN

EFFZETT Baby Popper 6,5cm - Fire Shark

EFFZETT Baby Popper 6,5cm - Fire Shark

SE I WEBBUTIKEN

Westin Boss 16 gr - Sunrise

Westin Boss 16 gr - Sunrise

SE I WEBBUTIKEN