Mieko Fiskeblogg – Fiske och Fisketips
Allt till havsfiske
www.miekofishing.se/havsfiske
Köp ny havsfiskeutrustning på Miekofishing!
Allt till isfiske
www.miekofishing.se/isfiske
Hitta nya pimpelprylar på Miekofishing!

Vertikal på Gös i ett avlångt land

Fiske » Fiske i Norrland » Vertikal på Gös i ett avlångt land

  Sverige är ett utdraget land, det inser man när man sitter och tittar på fiskerapporter och Youtubekanaler, i södra delarna av landet så har man sedan länge… Read More »

1 Stjärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor 1Röster medel: 5,00 av 5
Loading...

 

Sverige är ett utdraget land, det inser man när man sitter och tittar på fiskerapporter och Youtubekanaler, i södra delarna av landet så har man sedan länge kunnat se öppet vatten och fina rapporter på gäddor och gös medans våra isar fortfarande ligger tungt. Men nu är det dags för oss norrlänningar! De sista isblocken är magrat undan och vårfloden har börjat dala, Slutet på maj och solen har till slut börjat värma upp vattnet. Fiskarna har just sett till att arvsanlagen går vidare och myggen har börjat anlända.

Brorsan har just försett sig med en ny guidebåt och vi gav oss ut ett premiär pass i ett större vatten i Norrbotten, som har ett rikt bestånd på både gös och finare gäddor.

Nya båten

Båten är en Sandström 4,95 med en 50hk E-tec och en frontmonterad elmotor, anpassad för 2 fiskare och guide.

Sjön låg som ett spegelglas mot den blåa himlen, och på sjön var vi ensamma med undantag av en Storlom och ett Fiskgjuspar som hade fullt upp med att anlägga bo i en vindpinad tall.

Snabbt hittade vi fina ekon på gös som stod nära botten, men retfullt endast gick sakta upp för att titta på vad vi hade att bjuda på för att sedan fullständigt strunta i vertikaljiggarna och sedan sävlig falla tillbaks mot botten. När man metodiskt gått igenom alla jiggar som normalt brukar kunna trigga gösen till en kraftig stegring på ekolodet så blir man lätt frustrerad när ingenting funkar. Sydligvind tilltog i samband med att solen började värma och gav lite krusning på vattnet. Jag satte på en större gul Lunkercity med en kraftigare tail och då kom första hugget, en klassisk Norrbottensgös som nätt och jämt är laglig för matfisk på sina dryga 40 centimeter.

Norrbottensgös

En liten garnbit på jiggkroken som spetsas med doftmedel av den utsökta kväljande lukten av ”herring” visade sig vara riktigt effektivt snabbt förändrades de tröga gösarna till att göra kraftig stegringar med bestämda hugg, brorsan som körde en jigg av samma modell fast utan garn och doft satt göslös.

Liten vertikalfångad gös

bild 4

Största gösen nådde 69 centimeter vilket jag var riktigt belåten över,

bild 5 bild 6

största för dagen 69cm”

Men fisket efter gös i norrland är svårt att jämföra med södra delarna av vårt avlånga land, vi har ett rikt bestånd på gös men få av den grövre kalibern. Men vertikalfisket är fruktansvärt kul trots att det infinner sig en hel del kraftuttryck när gösarna bara tittar på betet. C&R

Peace! / Pirre Rynbäck- Miekofamily.

Westin Inivassen Vassdrag 20 gr - Firetiger

Westin Inivassen Vassdrag 20 gr - Firetiger

SE I WEBBUTIKEN

Lidmans Långedrag Släp 1:an - Koppar/Silver/Guld

Lidmans Långedrag Släp 1:an - Koppar/Silver/Guld

SE I WEBBUTIKEN

Westin Maxi Goby 18 gr - GFR

Westin Maxi Goby 18 gr - GFR

SE I WEBBUTIKEN